KNyhedsbrev nr. 9 - marts-april. 2005
Klassiske Koncerter i Vejle
WWW.VEJLEKLASSISK.DK

Arr. af Koncertgruppen v/ Willy Stolarczyk (email : wis@vejle.dk)
Ved Sønderåen 1, 7100, Vejle. Tlf. 7642 0512

Kære alle sammen !

Indholdsfortegnelse:

1. Siden sidst.

2. Anmeldelser o.lign

3. Kommende scenekoncerter i Musikteatret

4. Koncertkalender for marts & april 2005

1. Siden Sidst
Koncerten med Berlinerfilharmonikernes violiner den 20. januar i Musikteatret var naturligvis aldeles fremragende spillet, også af deres medbragte pianist, som var professor i liedakkompagnement ved Hochschule für Musik i Berlin.

Jeg vil alligevel vove at påstå, at Schubertfestival 2005 som helhed betragtet har været vinterens klassiske oplevelse. Vejle Amts Folkeblad var ikke på pletten og deres kulturjournalist dukkede først op til afslutningskoncerten. Heldigvis fik jeg tilsagn fra fagfolk blandt publikum om at de ville anmelde de 3 liederaftener her i nyhedsbrevet, og jeg har selv skrevet en samlet omtale/anmeldelse af de 3 klaveraftener med Jørgen Thomsen. På den måde kan vi i et vist omfang ”erstatte” den begrænsede interesse fra byens avis for den klassiske musikscene med disse udsendelser og med vores hjemmeside www.vejleklassisk.dk .

Af hensyn til koncertkalenderens første koncert den 13. marts bliver det elektroniske nyhedsbrev udsendt nu, mens jeg af praktiske grunde desværre må vente med at udsende det postudbragte nyhedsbrev til mandag den 14. marts. Nyhedsbrevet bringes snarest herefter på hjemmesiden med evt. billeder.

Her følger 1. en anmeldelse af ”Schwanengesang” skrevet af musikskoleleder Flemming Meng Sørensen, 2. nogle betragtninger om Schubertfestival'ens sangaftener af Bodil Dittmer og Claus Schultz og 3. min artikel om Jørgen Thomsen og hans tre klaveraftener.
Vejle Amts Folkeblads anmeldelse (v/ Erik Andresen) af den afsluttende koncert i Schubertfestival'en kunne læses i VAF fredag den 4. marts.

2. Anmeldelser o.lign.

Liedkunst på højeste plan

”Schwanengesang” i Musikteatret

Man kan mene om Schuberts møllersvend fra ”Die Schöne Müllerin”, hvad man vil. Nogle finder manden viljesvag og flæbende, andre har dyb medfølelse med denne hvide, noget viljesvage og næsten gennemsigtige elsker, der slås af pinden af en langt mere fyrig og grønklædt jæger. Og den anonyme ensomme nattevandrer fra ”Winterreise” tager os med helt ud i sindets grænseland, hvor vi får lov til at stirre ned i sindssygens afgrunde og selvmordets mulighed.

Mesterligt sætter Schubert disse sindsstemninger i musik, og da der i begge disse tilfælde fortælles en tematisk handling, vil musikken også forholde sig til dette tema. Der er således kun få rigtig glade sange i ”Die Schöne Müllerin” og overhovedet ingen i ”Winterreise”.

Anderledes med Schwanengesang, som Lars Thodberg Bertelsen akkompagneret af Birgit Marup Kjær tog sig af ved den midterste - den anden - liedaften i Schubert-festivalen. Schwanengesang er ikke i samme forstand en sangcyklus som de to førnævnte. Der er her tale om en række sange, som Schubert efterlod sig, da han alt for tidligt forlod denne verden. Han havde måske ikke selv forestillet sig, at netop disse sange ville blive samlet i én samling. Det kunne være en svaghed - men er det ingenlunde. For netop fordi der ikke er en gennemgående rød tråd, møder vi Schubert fra mange forskellige sider. Allerede i de to første sange møder vi to yderpunkter: Den hektisk forelskede Schubert i ”Liebesbotschaft” og den dybt alvorlige i ”Kriegers Ahnung”. Liedens mester - hvad vi i moderne forstand kunne kalde en sand hit-mager - møder vi i ”Ständchen”, og så er der den dobbeltbundede urealistisk opstemte ”Abschied” - et lille psykologisk mesterværk og en sand udfordring for pianisten, den rastløse i ”Aufenthalt”. Den lille ukomplicerede og dog så veldrejede lied hører vi i ”Das Fischermädchen”. Og med ”Der Doppelgänger” er vi ude i sjælens samme mørke grænselande som vi besøger i ”Winterreise”.

Mesterligt skrevne sange er det jo alt sammen. Schubert overrasker os stadig her næsten 200 år efter han skrev disse lieder med sin harmoniske opfindsomhed og dristighed og med sit ypperlige håndværk udi liedkunsten.

Men der er også nok at tage fat på for sanger og akkompagnatør, og her må man sige, at Lars Thodberg Bertelsen og Birgit Marup Kjær løfter sangene helt op, hvor der bliver tale om sublim kunst. Lars Thodberg Bertelsens stemme passer så flot til Schuberts lieder, der netop fortolkes med megen indlevelse og yderst tydelig tekstudtale kombineret med noget, som jeg bedst kan beskrive som ”sympatisk intelligens”. Deri ligger noget i retning af, at Schubert jo i sin gryende romantik tager særdeles stærke følelser under behandling og her gælder det netop om at engagere sig og fortolke disse følelser, uden at de løber af med én samtidig. Den kunst behersker Lars Thodberg, og netop det bringer hans fortolkninger op i samme klasse som Dietrich Fischer Dieskaus. Og hans akkompagnatør må ikke glemmes. Sjældent har man lejlighed til at høre så velspillede akkompagnementer med så megen kompetence og musikalitet. Detaljeret og distinkt spiller Birgit Marup Kjær - hele tiden lige under solistens sange - og man har lyst til at lytte også til hendes spil, for hun får virkelig Schuberts store kærlighed til detaljen med.

Kunstnerne havde valgt at fremføre ”An die Laute”, ”Im Frühling” og ”Im Abendrot” inden selve Schwanengesang. 3 sange, som såmænd sagtens kunne have været med i denne sangcyklus, og som bestemt heller ikke misklædtes af selskabet.

Flemming Meng Sørensen
Nogle betragtninger om Schubert-festivalen i Vejle

Vi skal udelukkende komme med nogle få refleksioner over de tre sangaftener med Lars Thodberg Bertelsen og Birgit Marup Kjær.

Efter sigende er det ret enestående at Schuberts sangcykler fremføres af samme sanger inden for få dage, - al den stund, at der stilles så store krav, sangligt og tekstmæssigt, at det ikke er enhver, der kan løfte den opgave.

Hvordan kan det lade sig gøre, at beherske disse krævende tekster så fornemt og sikkert ?? Jo, en lille teknisk fidus kom frem ved den efterfølgende natmad: Lars er en passioneret løber (hvilket hans form og figur bærer præg af ! !), og på en sådan løbetur kan han lige nå at gennemgå teksten til en cyklus. Næste løbetur: næste cyklus. Sådan kan det gøres.

Meget betegnende var det, at Willy Stolarczyk i sin introduktion bød velkommen til SOLISTERNE ! Her var nemlig tale om to helt ligeværdige instrumenter, - sangstemmen og klaveret, og ikke sang med akkompagnement.

Det kunne måske interessere nogle at høre, at Birgit Kjær har tilbragt 18 år i Rom som operarepetitør. Det lyder jo spændende og udfordrende, men i det lange løb tilfredsstillede det ikke denne fremragende pianistinde, som nu arbejder sammen med sangere, (måske også med instrumentalister, - det ved vi ikke,) hvor de enkelte opgaver gøres færdige og står som en præstation, hvor publikums oplevelse fornemmes intenst, - som her ved scenekoncerterne, hvor tilhørerne er så tæt på, at man næsten ikke tør trække vejret. Efter sidste tone i hver cyklus gik der en rum tid i dyb stilhed før applausen brød ud, men så var det også et stående og begejstret bifald.

Die Schöne Müllerin er fortællingen om en møllersvend, som drager ud på valsen. Han opfatter hele tiden bækken som sin ven og til denne betror han sine følelser. En forelskelse og senere ulykkelig kærlighed til møllerens datter får ham til at kaste sig i bækken. Bækken, som er med under hele cyklen, synger til sidst en blid vuggesang over hans forpinte sjæl. Dette samspil mellem den liflige bæk og møllersvenden kommer meget tydelig frem i Birgit Kjærs og Lars Thodbergs naturlige og ukrukkede fortolkning. Det er en rigtig god ide at kæde denne cyklus sammen med Winterreise, der også handler om en ung mand på vandring, nu igennem et trist vinterlandskab. Han er på vanviddets og dødens rand. Dette skildrer de to kunstnere så fint, at vi alle gribes dybt.

Et fremragende samspil var det mellem Birgit Kjær og Lars Thodberg. Og tænk: i næste måned skal Birgit Kjær måske lave de samme Schubert-sange med en tenor eller alt, - men så bare i andre tonearter! Det kan godt få en gammel klaverspiller til at snappe efter vejret !

Lars Thodberg Bertelsen er jo en højt skattet operasanger og har høstet stor anerkendelse for sine præstationer på operascenerne. Men som liedsanger er han efter vores mening nærmest uovertruffen. At spænde så vidt kræver noget helt specielt. For at ramme den særlige lied-tone har Lars Thodberg tilegnet sig en helt anden sangteknik, - lagt stemmen om i et andet klangligt leje. I stedet for at bruge fuldt register (brystklang) arbejder han med at få klangen langt frem i hovedet, hvilket bevirker at teksten bliver meget tydelig og stemmen bliver meget intens uden nogensinde at forceres eller presses.

Som den perfektionist, han er, har han ved siden af sine mange opgaver, tilbragt megen tid i London og studeret hos den verdensberømte liedsanger og pædagog Thomas Hemsley.

Lars var faktisk selv spændt på, hvordan Vejle-præstationerne ville lykkes efter de ændringer, han havde valgt at foretage. Efter vor opfattelse var det sublimt.

Jo, man kan sandelig opleve kunst i verdensformat i Vejle.

Bodil Dittmer og Claus Schultz

Da pianisten Jørgen Thomsen kom til Vejle og spillede 3 aftener med 7 af Franz Schuberts største klaverværker.

Klavermusik, pianister og klaveraftener har altid været en vigtig bestanddel af
det klassiske musikliv. Mange af de store komponister fra Mozart til Prokofief var fremragende pianister selv, og det affødte et hav af mesterværker for soloklaver. Hvad repertoire angår er pianister usædvanligt priviligerede. For udover et næsten uoverskueligt solorepertoire er der også solokoncerterne, kammermusikken og klaverledsagelsen til lieder. Og i alle grupper finder man udødelige mesterværker.

I 1997 afholdt vi her i Vejle den 1. af en række tema-festival'er med klassisk musik. Temaet var Schubert, og hovednavnet var pianisten John Damgaard, som netop stod for at skulle indspille en række af Schuberts klaversonater på CD. Festival'en blev en succes, og efter en lang række andre temafestival'er blev det besluttet at vende tilbage til Franz Schubert. Og udover opførelsen af de 3 sangcyklus'er (lyder mindre forvirrende end 'sangcykler', som det retteligen hedder) Die Schöne Müllerin, Winterreise og Schwanengesang, med Lars Thodberg, baryton og Birgit Kjær, klaver (læs efteromtaler andetsteds i nyhedsbrevet) bestod programmet af 7 af Schuberts hovedværker for klaver, spillet af tidligere docent ved konservatoriet i Århus, koncertpianisten Jørgen Thomsen.

Jørgen Thomsen studerede klaver hos Poul la Cour, György Vasarhelyi samt hos den verdensberømte klavervirtuos Claudio Arrau i New York. Jørgen Thomsens primære repertoire er wienerklassikens og romantikens hovedværker. Han har egentlig aldrig gjort meget væsen af sig, rent PR-mæssigt, men har ikke des mindre i tidens løb fået mulighed for at spille en lang række koncerter både her og i udlandet, bl.a. i Spanien og USA. Som en af de eneste danske pianister (om ikke DEN eneste) optræder han jævnligt med alle Liszt's transcendentale etuder og alle Chopins 24 etuder. Mærkeligt nok findes der (endnu?) ingen CD-indspilninger med denne særprægede solist.

For Jørgen Thomsen er en særpræget musiker. Der er ingen tvivl om, at mødet med Claudio Arrau var af skelsættende betydning for ham, og Jørgen Thomsens altid kompromisløse måde at angribe klaverspillet på trækker tydeligt linier tilbage til mødet med Arrau, selvom også årene med Vasarhelyi har haft stor musikalsk betydning for ham.

Det har været en interessant oplevelse at høre en musiker, hvis særlige pianistiske format tiltrækkes af især Beethoven, Chopin, Brahms og Liszt, fortolke 7 af Schuberts hovedværker.

Den 1. aften indledtes med Schuberts sonate i c-mol, som netop bærer tydeligt præg af inspiration fra Beethoven. Der skal da heller ikke efterlades tvivl om, at Jørgen Thomsen angriber Schuberts musik ud fra en mere mandig opfattelse, end man ofte hører. Schubert beskrives ellers som en drømmenes komponist og den tidlige romantiks hovedskikkelse, og mange pianister har ladet den traditionelle Schubertopfattelse været adgangskort til at lade det sentimentale få indpas i fortolkningerne. Det kan man godt glemme alt om, når Jørgen Thomsen spiller Schubert. Forventer man føleri, får man i stedet en mørk lavastrøm, forventer man caféagtig lethed og munterhed, får man et stædigt, til tider voldsomt udtryk, forventer man smilende sideblikke og dansante trin i sonaterne, får man i stedet alvorlig venlighed eller en næsten kantet naturlighed i udtrykket, som man kunne forestille sig hos den unge Beethoven i mødet med adelen i Wien. Jørgen Thomsen er aldeles sin egen. Man skal glemme sine egne forventninger (hvis man altså kan) og lytte til det tilbud om Schubert dramatisk opfattet gennem både ørerne, hjertet og fingrene, som Jørgen Thomsen giver. Der er ingen tvivl om, at disse Schubert fortolkninger er blevet til gennem en hård, årelang kamp med stoffet og teknikken. Jørgen Thomsen havde valgt at spille alle værkerne med noder, da han ikke følte sig sikker på at kunne huske det hele udenad. Man kunne nok savne en diskret bladvender af og til, og det er også sin sag at få optimal sammenhæng i udførelsen, når man under indstuderingen først har lært værkerne udenad, og så bagefter alligevel spiller dem med noder. Jeg husker, at György Vasarhelyi også engang havde en længere periode, hvor han spillede soloaftener med noder, men så, da han måske til sidst alligevel ikke kunne se noderne tydeligt, begyndte han igen at spille udenad !
Den enkelte pianist må naturligvis finde sin egen måde at overføre komponisternes noder til levende musik, men man kan godt mene, at Jørgen Thomsen med fordel kunne vælge enten at indstudere værkerne med noder og bladvender (som i kammermusik) eller at spille udenad. Det vil give det mest helstøbte resultat.

Fremfor at gennemgå hele denne vældige klaverpræstation, sét gennem mit temperament, vil jeg i stedet tillade mig at plukke lidt. De fleste af de 6 indadvendte ”Moment musicaux” var meget velegnede for Jørgen Thomsens udtryksregister. Det var ikke længere ”musikalske øjeblikke” men ”musikalske indsigter” og man må tvivle på, at det er Schubert, der har fundet på denne lidt bagatelliserende titel til de 6 meget originale satser. 1. satsen af den store A-dursonate og det hypnotiske tema i 2.satsen står også stærkt i erindringen. I B-dursonaten var det især hele 2. satsen, der rangerer på højde med den berømte langsomme sats at strygekvintetten, jeg har lyst til at fremhæve. Denne sats er et mirakel, både udtryksmæssigt og kompositionsteknisk, og Jørgen Thomsen ramte her igen plet med en stramt styret, usentimental fortolkning, uden mindste forsøg på romantisk leflen for publikum. Her virkede det, som om han spillede for sig selv. Blandt de 4 impromptus opus 142 gjorde især det berømte nr. 2 i As-dur sig bemærket som det mesterværk, det er. Man er vant til at høre det spillet ved Steinwaykonkurrencer og elevkoncerter for viderekomne, og det var velgørende at høre stykket hævet op, hvor det hører hjemme. Man kunne sagtens i denne beskrivelse have valgt andre satser ud, men for undertegnede var det især de her nævnte, der gjorde Jørgen Thomsens 3 klaveraftener til en oplevelse af den art, hvor man, trods ikke altid som publikum at være blevet strøget med hårene, alligevel -eller måske netop derfor - ender med at tænke tilbage til de mange særlige øjeblikke, der på disse aftener gjorde Schuberts musik levende gennem en engageret kunstners hænder.

Willy Stolarczyk
3. Kommende scenekoncerter i Musikteatret Vejle



Mandag den 11. april kl. 11 er der formiddagskoncert med den sydkoreanske pianist miss Young-Choon Park. Hun begyndte at spille klaver som 4-årig, og allerede som 9-årig var hun solist i Beethovens 1. klaverkoncert sammen med Seouls Symfoniorkester. Hun har studeret på Juilliard Scool of Music i New York og Hochschule für Musik i München. Nu bor hun i England, men hendes pianistiske karriere har først hende til de fleste europæiske lande samt til USA. Miss Park spiller et rent klassisk program med 2 klaversonater af Ludwig van Beethoven (heriblandt en af de berømteste: ”Appassionata”) og Franz Schuberts sonate i a-mol opus 42 (D.845) (på den måde kan man jo godt sige, at den netop afsluttede Schubertfestival alligevel fortsætter lidt endnu).
Der er FRI ENTRÉ til koncerten, som afvikles med caféopstilling og salg af kaffe, thé og småkager.




Søndag den 24 april kl. 16 er der eftermiddagskoncert i Musikteatret med endnu en kvindelig pianist, denne gang den unge danske Maria Teresa Assing. Hun er uddannet på Grieg-akademiet i Bergen, på Hochschule für Musik i Hamburg og i Det Kgl.Danske Musikskonservatoriums solistklasse, hvorfra hun havde debutkoncert i 2002. Hun startede sin karriere med at deltage i og vinde både Berglingske Tidendes musikkonkurrencer og Steinwaykonkurrencer og sin unge alder til trods (endnu ikke fyldt 30) har hun allerede optrådt i de fleste europæiske lande. Hun har endnu ikke fremsendt sit endelige program, og hendes repertoire spænder fra Bach og Scarlatti over wienerklassiken, romantiken og impressionismen op til det 20. århundredes musik. Så det bliver spændende at se, hvad hun vælger!
FRI ENTRÉ og caféopstilling med salg af kaffe, thé og småkager.
4. Koncertkalender for marts & april 2005
if. internetkalenderen www.netopnu.dk & if. evt. fremsendt materiale

MARTS

13. mar. kl. 16.00 på Rødkilde Gymnasium, Rødkildevej 42, Vejle
Koncert med Vejlestævnets Symfoniorkester
Dir. Professor Ole Henrik Dahl
Solist: Cellisten Mette Spang-Hanssen
Program: A. Dvoraks cellokoncert og E. Elgars ”Enigmavariationer”
Entré kr. 55 - unge u. udd. Kr. 30

15. mar. Kl. 19.30 i Højen Kirke, Højen Kirkevej.
”De fire årstider” med ”Den Jyske Sinfonietta”
Fri entré

16. mar. kl. 13.00 Pensionistkoncert i Musikteatret Vejle, Vedelsgade
Slesvigske Musikkorps & Arne Lundemann
FRI ENTRÉ

16. mar. Kl. 20 i Musikteatret Vejle, Vedelsgade 25-31, Vejle
CARMINA BURANA af Carl Orff.
Sinfonietta Fredericia + blæsere, slagtøj og pianister.
Vestfynskoret, Mandagskoret, Fredericiakoret, Lunakoret
Sangsolister: Karin Elkjer og Simon Faber
Dirigent: Charlotte Katharina Andersen
Billetpris: kr. 55 - Unge u. udd. Kr. 30
Billetsalg MTV

16. mar. Kl. 19.30 på Vejle Bibliotek, Willy Sørensens Plads 1, Vejle
Koncert med pianisten Mogens Dalsgaard
Entré kr. 100
Arr. Kunst- og kulturhøjskolen

20. mar. Kl. 16 i Vor Frelsers Kirke, Jernbanegade 26, Vejle
Oratoriekoncert. Tidligt Forår - Barokfestival i Vejle Amt.
C.H. Graun ”Der Tod Jesu” for kor, 3 solister og orkester
Vor Frelser Kirkes Ungdomskor, The United Saviours Singers
Zimmermann Ensemblet. Dir. Erik Linow
Entré kr. 50 - børn under 12 år 30 kr.

22. mar. Kl. 19.30 på Musikteatret Vejle
Harald - Peter Schaufuss-balletten
Musik af bl.a. Knud Aage Riisager
(entré) billetsalg MTV
Arr. Vejleegnens Teaterforening

25. mar. Kl. 22 i Sct. Johannes Kirke, Boulevarden 7B, Vejle
Koncert i Kirken (fri entré).
Program bl.a. J.S. Bachs kantate ”Ich habe genug”
sangsolist: Jens G. Lauridsen (bas) strygekvartet, obo og orgel

April

6. apr.
13. apr.
20. apr.
27. apr. Alle 4 onsdage kl. 19.30-21.30 på Vejle Bibliotek, Willy Sørensens
Plads 1, Vejle: Lise og Willy Stolarczyk
En eventyrlig rejse gennem 300 års musikhistorie.
Den saglige gennemgang vil blive suppleret af levende musik på
tværfløjte og klaver, muntre anekdoter og overraskende kulinariske
indfald i pauserne. Arr. Kunst- og kulturhøjskolen i Vejle.
Samlet entré kr. 250.

7. apr. Kl. 20 i Sct. Nicolai Kirke, Kirketorvet 1, Vejle
Peter & Paul-koret fra Sct. Petersborg
Entré kr. 80 + gebyr. Billetsalg: Billetnet

11. apr. Kl. 11.00 i MusikteatretVejle
Scene/caféKoncert med Pianisten missYoung-Choon Park
Program : Beethoven: Sonate opus 2 nr. 1 i f-mol
Beethoven: Sonate opus 57 i f-mol ”Appassionata”
Schubert: Sonate i a-mol, opus 42
Fri Entré Arr. Koncertgruppen v/ Willy Stolarczyk

24. apr. Kl. 16.00 i MusikteatretVejle
Scene/caféKoncert med pianisten Maria Teresa Assing
Fri entré Arr. Koncertgruppen v/ Willy Stolarczyk

26. apr. kl. 19.30 i Nørremarkskirken, Moldevej 1, Vejle
H
.C. Andersenaften med Søren Kjærgaard, oplæser og
Finn Svit, guitar

26. apr. kl. 20.00 i MusikteatretVejle
Forårskoncert med Vejle Amatør Symfoniorkester
Musik af Boieldieu, Dvorak, Saint-Saëns, Katchaturian, Brahms,
Carl Nielsen, Henriques, Enna, Bernstein, Larsson & Møller.
Solister: Inger Lerch Høj, violin - Mette Hanskov, kontrabas -
Lars Møller, tenorsaxofon
Dirigenter: Anne Cathrine Kielland Lund, Mette Hanskov,
Lars Møller og Torben Puggaard.
Entré kr. 75 - børn under 15 år gratis adgang
Billetsalg: MTV og Billetnet

30. apr. Kl. 15.00 i Musikteatret Vejle
H.C. Andersen GALLAKONCERT
Med 150 elever og lærere fra musikskolerne i Horsens, Vejle, Give,
Fredericia og Kolding. Nyskrevet musik til en række af Andersens
Eventyr. Sangsolist i Willy Stolarczyks ”Nattergalen” er bassange-
ren Jørgen Kristensen, Flensburg. Vejledelen er komponeret/
arrangeret og dirigeret af Pauli i Sandagerdi og Willy Stolarczyk.
FRI ENTRÉ ! arr. Vejle kommunes Musikskole.


NB ! Næste nyhedsbrev udkommer i begyndelsen af maj 2005

Med venlig hilsen På koncertgruppens vegne
Willy Stolarczyk, Ved Sønderåen 1, 2.sal (kontor) Tlf. 7642 0512
email: wis@vejle.dk Mobil: (NYT NR.) 2751 3156